Fokdoel en Visie

Fokdoel en Visie

Ons fokdoel is een sportpaard met goede zuivere gangen, soepele ruime bewegingen en een uitstekend karakter.

Wij zijn op bescheiden schaal begonnen met het fokken van 1 á 2 veulens per jaar. Vanaf 2007 streven we naar 5-7 veulens per jaar.

Sinds 2006 bieden we ieder dekseizoen een hengst ter dekking aan die zichzelf heeft bewezen met een keuringsresultaat ruim boven de 8, alsmede in de sport. Bovendien moet de hengst zijn kwaliteiten voldoende doorgeven aan zijn nageslacht. Zo kwamen Fengur frá Íbishóli, Starri frá Hvítanesi, Atli frá Norður-Hvammi, Rómur frá Búðardal en Glotti frá Krá naar Strandhólar.

Andere hengsten die wij in de afgelopen jaren gebruikt hebben zijn Fáni frá Hafsteinsstöðum, Depill frá Votmúla 1, Gimsteinn frá Skáney, Þokki frá Schoelsstaðir, Dökkvi frá Mosfelli, Sjóli frá Dalbæ en Askur från Håkansgården

De fokmerries zijn ons dierbaar. Ze zijn grotendeels gebaseerd op Hrafn frá Holtsmúla. Bij deze grand-dames mag het aan niets ontbreken. Samen met hun veulens en de opfok lopen ze op een terrein van 15 ha. Door de ligging vlak aan zee hebben ze geen last van insecten. ‘s Winters worden ze royaal bijgevoerd met hooi van uitstekende kwaliteit. Aan het einde van de dracht komen de merries naar Strandhólar in een geboorteweide vlak bij de boerderij. Zo kunnen we ze bijvoeren met krachtvoer en de geboorte indien nodig begeleiden.