Fokdoel en Visie

Fokdoel en Visie

Ons fokdoel is een krachtig, soepel sportpaard met goed gescheiden gangen,  ruime bewegingen en een uitstekend karakter.

Wij zijn op bescheiden schaal begonnen met het fokken van 1 á 2 veulens per jaar. Vanaf 2007 hadden we 5-7 veulens per jaar. Na een aantal jaren gas terug te hebben genomen fokken we nu weer meerdere veulens per jaar.

Wij bieden hengsten ter dekking aan die zichzelf hebben bewezen met een keuringsresultaat ruim boven de 8, alsmede in de sport. Bovendien moet de hengst zijn kwaliteiten voldoende doorgeven aan zijn nageslacht. Zo kwamen bekende en beroemde hengsten als Starri frá Hvítanesi en Atli frá Norður-Hvammi naar Strandhólar. Zijn hebben ons succesvolle nakomelingen gegeven o.a. de 1e premie gekeurde hengst Fönix frá Strandhólum en de top vijfganger Heljar frá Strandhólar.

In 2021 bieden wij Hringur frá Fossi ter dekking aan. De informatie over deze interessante hengst en de dekvoorwaarden vindtt u hier.

De fokmerries zijn ons dierbaar. Onze merries zijn grotendeels gebaseerd op Hrafn frá Holtsmúla. Bij deze grand-dames mag het aan niets ontbreken. Wij bieden ze zoveel mogelijk ruimte om in de kudde, met de veulens aan de voet, te zogen en te zorgen. s Winters worden ze royaal bijgevoerd met hooi van uitstekende kwaliteit. Aan het einde van de dracht komen de merries naar Strandhólar in een geboorteweide vlak bij de boerderij. Zo kunnen we ze bijvoeren met krachtvoer en de geboorte indien nodig begeleiden.

Voor uw merrie staan de weides rondom de boerderij ter beschikking. Wij streven zoveel mogelijk naar natuurlijke dekkingen in de kudde.